Perinatoloji kabaca yüksek riskli gebelikler ile ilgilenen bilim dalı olarak değerlendirilebilir. Normal gebelikler de bazı riskler barındırır. Ancak bazı gebelikler normalde görülenlerden daha sık sorunlar barındırdıkları için yüksek riskli gebelik olarak adlandırılır.
Bir gebeliğin yüksek riskli gebelik haline gelmesinin nedeni anneden kaynaklı (maternal) olabilir, anne karnındaki bebekten kaynaklı (fetal) olabilir ya da bebeğin eşi (plasenta) ya da bebeğin sularından (amniyon mayii) kaynaklı olabilir.
Anne kaynaklı nedenler arasında annenin 19 yaşından küçük ya da 35 yaşından büyük olması, annenin gebe kalmadan önce kronik hastalıklarının diyabet, hipertansiyon, lupus astım, epilepsi, KOAH, vasküler hastalıkları, böbrek hastalıkları, guatr (hiper ya da hipotiroidi) gibi hastalıkların olması, annenin daha önceden geçirdiği operasyonlar (sezeryan, miyom ameliyatı, doğumsal kalp hastalıkları nedeniyle vb operasyonlar), pelvik cerrahi, akciğer operasyonları), annenin sürekli kullandığı ilaçlar, annenin sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı gibi alışkanlıkları vb. Bunların hepsi anne kaynaklı (maternal) olarak gebeliği yüksek riskli gebelik haline getirebilir ve perinatoloji tarafından takibini gerektirebilir.
Bir gebelik, bazen de bebeğe bazı sorunlar nedeniyle riskli gebelik haline gelebilir. Bu durumlar bebeğin akranlarına göre küçük ya da büyük olması, bebeğin anne karnında geçirdiği toksoplazma rubella, sitomegalovirüs, parvovirus gibi enfeksiyonlar, bebeğin beyin omurilik gelişimine ve kafatası gelişimine ait sorunlar, göğüs kafesinde ortaya çıkan akciğere ve kalbe ait anomaliler, böbreklerine ve üriner sisteme ait sorunlar, ekstremitelerde kollara ve bacaklara ait anomaliler, gebelik süresinin normalden daha uzun sürmesi erken doğum tehdidi, ikiz gebelik, üçüz gebelik gibi çoğul gebelikler, anne karnında ameliyat gerektiren sorunlar ile bebeğe ait diğer sorunlar nedeniyle bir gebelik riskli gebelik haline gelebilir ve perinatolojinin çalışma alanına girebilir.
Plasenta, bebeğin ihtiyacı olan oksijen ve diğer bütün temel ihtiyaçlarını anneden alıp, göbek kordonu vasıtayla bebeğe aktaran, bebekteki atık maddeleri göbek kordonu vasıtasıyla alarak anne tarafına aktaran hayati bir organdır. Plasentanın yerleşim yerindeki anormallikler, rahim ağzına yakın yerleşmesi ve rahim ağzını kapatması (plasenta previa), plasentanın normalde olması gerekenden küçük olması, yapıştığı yerde miyom ve benzeri sorunların olması, rahim duvarına yapışması sırasında normal olması gerekenden daha derinlere ilerlemesi (plasenta acreata, percreata vb), plasentanın doğumdan sonra ayrılması gerektiği halde doğumdan önce ayrılması (plasenta dekolmanı), zararların doğum eylemi başlamadan, erken dönemde yırtılması (erken membran rüptürü), bebeğin suyunun olması gerekenden daha az veya daha çok olması gibi durumlar da bir gebeliği riskli gebelik haline getirebilir.
Perinatoloji uzmanları, yüksek riskli gebeliklerin erken tanısı, takibi ve tedavisi konusunda özel eğitim almış hekimlerdir. Bu alanda çalışan uzmanlar, anne ve bebek sağlığını en üst düzeyde korumak için gerekli tüm tıbbi müdahaleleri planlar ve uygular. Düzenli ultrasonografi takipleri, fetal ekokardiyografi, amniyosentez, koryon villus biyopsisi gibi özel tanı yöntemleri perinatoloji alanında sıkça kullanılan yöntemlerdir.
Yüksek riskli gebelik tanısı alan anne adayları, normal gebelik takibinden daha sık ve detaylı kontrollerden geçer. Bu kontroller sırasında hem annenin genel sağlık durumu hem de bebeğin gelişimi yakından takip edilir. Gerekli durumlarda erken doğum planlaması, sezaryen operasyonu veya diğer tıbbi müdahaleler zamanında yapılır.